Veelgestelde vragen

Waarom zou ik mijn woning verduurzamen?

Tja, misschien cliché maar wel waar: het klimaat. Klimaatverandering is een grote uitdaging voor iedereen. Het houdt mij persoonlijk bezig: hoe zal de aarde eruit zien als mijn kinderen groot zijn en welke keuzes maak ik om bij te dragen? Er zijn stappen die we kunnen ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. Denk aan: minder vlees eten, het plaatsen van zonnepanelen, elektrisch rijden of je verlichting vervangen voor led verlichting.

Het isoleren van je huis, geïsoleerd glas of het plaatsen van een warmtepomp dragen hier ook aan bij:
🌍 Je verbruikt minder energie. Het opwekken van energie is, zoals er aardgas en/of -olie wordt gebruikt, vervuilend en daarom is het goed voor het klimaat als je minder energie gebruikt.
💰 Doordat je minder energie gebruikt, gaat je energierekening omlaag.
💚 Hoger wooncomfort: in huis heerst een constante temperatuur en het huis voelt warmer aan.
🏠 Stijging woningwaarde: met het verduurzamen van je huis, stijgt de woning in waarde. Ook het energielabel zal verbeteren, wat weer voordelen kan opleveren bij het aanpassen of afsluiten van een hypotheek, zoals een verduurzamingshypotheek.

 

Wat zijn jullie diensten?

Wij geven advies over hoe u uw woning kunt verduurzamen, van hypotheekadvies tot het vernieuwen van uw energielabel.

 

Hoe verloopt het proces van woningverduurzaming?

Wij begeleiden u van begin tot eind, van advies en financiering tot de uitvoering en het vernieuwen van uw energielabel. Van het eerste gesprek tot de oplevering van het nieuwe energielabel, staan wij klaar om uw vragen te beantwoorden en ervoor te zorgen dat u weet wat er gaat gebeuren en niet voor verrassingen komt te staan.

 

Kan ik subsidies krijgen voor verduurzaming?

Ja, er zijn diverse subsidies beschikbaar. Wij adviseren u over deze subsidies en helpen u graag bij het aanvragen van deze subsidies.

 

Welke verduurzamingsmaatregelen voeren jullie uit?

Wij voeren diverse verduurzamingsmaatregelen uit, zoals isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en meer. Dit doen wij zelf of met betrouwbare, regionale partnerbedrijven.

 

Maakt een warmtepomp geluid??

Ja, de warmtepomp maakt geluid. Het buitendeel althans. Afhankelijk van de plek en manier van monteren kan je daar meer of minder last van hebben. Zo kijk ik altijd naar welke plekken geschikt zijn (bijv. liever niet een uitblaasopening richten op een raam/deur bij jezelf/buren). Ook kan het model en type warmtepomp invloed hebben hierop. Daarnaast heeft de overheid sinds 1 april 2021 eisen gesteld aan het geluid van een warmtepomp of airco, die per 1 januari 2024 ook nog eens aangescherpt zijn.

Geluid is altijd een lastig iets. Sommige mensen hebben heel veel last van geluid, anderen merken er niks van. Je kunt erg wennen aan geluid. Voorbeeld: mensen langs die langs het spoor wonen, horen de trein minder of zelfs niet meer na verloop van tijd.

Belangrijke punten waar ik op let:
- genoeg afstand tussen buitendeel en deuren/ramen (waarachter mensen verblijven)
- de uitblaasopening niet richten op deuren, ramen of plekken waar het geluid heel erg kan weerkaatsen
- wanneer een plat dak uit een houten constructie bestaat bij, zal er gekeken moeten worden naar maatregelen (zoals betonnen tegels eronder leggen en/of trillingsdemper toepassen) in verband met trillingen die doorgegeven kunnen worden aan de constructie van het huis
- goede montage (waterpas) om ongewenste trillingen te voorkomen
- warmtepomp altijd op stevige rubberen blokken plaatsen
- de meeste warmtepompen zijn geschikt, maar er bestaan stillere modellen en types mocht het nauw luisteren.

Ik begrijp het belang van een juiste plaatsing, bepaalde tonen hoor ik sneller dan een ander. Onze eigen warmtepomp hoor ik (buiten, binnen niet), ik ben me ervan bewust dat hij er staat, maar ik heb er geen last van.

In welke regio zijn jullie actief?

Wij zijn actief in de hele regio Zwolle.

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst van 1 plek naar de andere plek. Dit kan zijn: van de buitenlucht naar de cv-installatie in uw huis, van de buitenlucht naar het warme (douche)water in uw huis of vanuit uw huis juist naar de buitenlucht (dit noemen we koeling). Dit doet hij door een slimme natuurkundige truc, waarbij 1 kWh elektrische energie tot wel 3 of 4 kWh warmte-energie kan opleveren. Dat is de reden waarom een warmtepomp zo'n interessant apparaat is, omdat hij in staat is heel efficiënt te verwarmen (of koelen).

 

Hoe verwarmt een warmtepomp mijn huis?

Een warmtepomp bestaat (meestal) uit 2 delen: een binnen- en een buitendeel. Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht. Door een slim natuurkundig proces wordt deze warmte omgezet in bruikbare warmte voor je huis. Dit natuurkundige proces is in ieder huis al te vinden, namelijk je koelkast (met het enige verschil dat een warmtepomp als doel heeft verwarmen, en een koelkast koelen). En nu wordt het even technisch: Het natuurkundige proces omvat het laten verdampen en weer condenseren van een speciale stof (het koudemiddel) om energie (warmte) te verplaatsen (pompen). Vandaar dus de naam ‘warmtepomp’.

De warmte die met dit slimme proces ontstaat, wordt gebruikt om water op te warmen die vervolgens door de radiatoren of de vloerverwarming stroomt om zo het huis te verwarmen (of koelen). Het water heeft een lage temperatuur, omdat dit voor het rendement van de warmtepomp beter is. Daardoor staat hij continu een klein beetje aan, wat een mooie constante temperatuur oplevert in huis, wat erg comfortabel aanvoelt. De meeste CV-ketels warmen een ruimte op en zal pas weer gaan verwarmen wanneer de temperatuur is gezakt. Daardoor zijn er meer schommelingen en kan dat als oncomfortabel ervaren worden.

Daarnaast wordt hetzelfde slimme proces ook gebruikt om lekker warm water te maken om te douchen. Hier zit een groot verschil met een cv-ketel. Een cv-ketel is namelijk in staat om op elk moment heel veel warm water te maken, terwijl een warmtepomp wel net zulk warm water kan maken, maar niet zoveel tegelijkertijd. Daarom wordt er bij een warmtepomp gebruikgemaakt van een voorraadvat (vaak boiler genoemd) met warm water. Zo heb je hetzelfde comfort als met een cv-ketel, maar dan met de voordelen van de goedkope en duurzame verwarming van een warmtepomp.

 

Waarom zou ik mijn huis isoleren?

In de winter moet uw huis verwarmd worden, anders wordt het uiteindelijk net zo koud als buiten en dat is uiteraard niet comfortabel. Een huis verwarmen kost echter energie (en daarmee geld). Hoe dikker de 'jas' van uw woning is, hoe minder energie er weglekt en hoe minder energie het dus kost om uw woning op dezelfde temperatuur te houden. Ook al heeft u dus een cv-ketel op aardgas, isoleren is altijd een goede investering om uw energielasten te verlagen.

Wat houdt advies over verduurzamingsmaatregelen in?

Ieder huis en iedere situatie is uniek: misschien heeft u een nieuw huis gekocht dat u wil verduurzamen of is uw huidige woning aan een renovatie toe: wij kijken met u mee en adviseren u over de mogelijkheden en de voor- en nadelen hiervan.

 

Hoe lang duurt het om een energielabel te vernieuwen?

Het vernieuwen van een energielabel duurt gemiddeld enkele weken, afhankelijk van de complexiteit van uw woning.

 

Wat kost een advies?

De kosten van een advies variëren. Neem contact met ons op voor een prijsopgave op maat.

 

Kan ik een vrijblijvende offerte krijgen?

Ja, wij bieden vrijblijvende offertes aan. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Neem contact met ons op

Bent u klaar om uw woning te verduurzamen? Wij helpen u graag!